Sernik wiedeński
Opublikowano: 16.04.2021 r.
Jajka, serek homogenizowany waniliowy, cukier, masło i twaróg sernikowy to podstawowe składniki sernika wiedeńskiego. Bez tych składników nie wyjdzie to pyszne, klasyczne ciasto o delikatnej konsystencji. Twaróg sernikowy sprawia, że sernik jest puszysty, a serek homogenizowany waniliowy dodaje mu subtelnej waniliowej nuty.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 5 szt.
- Serek homogenizowany waniliowy - 250 g (1 opakowanie)
- Cukier - 100 g (10 łyżek)
- Mąka pszenna typ 500 - 15 g (1,5 łyżki)
- Mąka ziemniaczana - 15 g (1,5 łyżki)
- Masło - 100 g
- Twaróg sernikowy - 700 g
- Przyprawy - cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, miska, blaszka do pieczenia 24 cm średnica
Przepis krok po kroku
- Masło ucieraj mikserem, aż stanie się lekko puszyste.
- Żółtka oddziel od białek.
- Żółtka wymieszaj z cukrem.
- Do ubitego masła dodawaj żółta utarte z cukrem.
- Dodaj ser, mąkę i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej.
- Delikatnie wymieszaj.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
- Masę serową przelej do blachy.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 1 godziny.
- Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, a po zakończeniu pieczenia zostaw ciasto w piekarniku i otwieraj go bardzo stopniowo, co kilka minut.