Sernik wegański
Opublikowano: 31.10.2021 r.
Mleko owsiane, orzechy nerkowca, kasza jaglana i olej kokosowy to główne składniki, które sprawiają, że sernik wegański jest wyjątkowo smakowity i jednocześnie wolny od produktów pochodzenia zwierzęcego. Dodatek deserowej czekolady bez cukru nadaje mu przepyszny czekoladowy smak. Idealny dla wszystkich ceniących zdrowy styl życia i pyszne desery.
Składniki dla 14 porcji:
- Płatki owsiane - 220 g (2 szklanki)
- Czekolada deserowa - 200 g (2 tabliczki czekolady bez cukru (wegańska))
- Mleko owsiane - 1000 ml (4 szklanki)
- Orzechy nerkowca - 60 g (3 garście)
- Kasza jaglana - 180 g (1 szklanka)
- Olej kokosowy - 125 ml (0,5 szklanki)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 60 g (6 łyżek)
- Sok z cytryny - 24 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - laska wanilii
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender, miska, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Namocz w wodzie orzechy nerkowca na całą noc.
- Kaszę jaglaną ugotuj przez 15 minut w napoju owsianym niesłodzonym w 3 szklankach mleka z dodatkiem laski wanilii.
- Pod koniec gotowania dodaj olej kokosowy i ksylitol.
- Do kaszy dodaj namoczone nerkowce i zblenduj na gładko. Pozostaw do wystudzenia.
- W garnku rozpuść 1 tabliczkę czekolady z 0,5 szklanki mleka. Dodaj płatki owsiane, wymieszaj dokładnie i przełóż na dno formy. Wyrównaj i włóż do lodówki.
- Wystudzoną masę nałóż na spód.
- Z drugiej tabliczki czekolady i 0,5 szklanki napoju owsianego możesz przygotować polewę.
- Pozostaw na całą noc w lodówce.
Komentarz dietetyka
Sernik wegański jest pyszną i zdrową propozycją na wyśmienity deser.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki