Sernik truskawkowy
Opublikowano: 22.02.2022 r.
Wypróbuj przepis na idealny sernik truskawkowy. Wyśmienity, zdrowy i łatwy w przygotowaniu sernik jest fajną propozycją nie tylko jako letni deser.
Składniki dla 16 porcji:
- Płatki owsiane - 110 g (1 szklanka)
- Masło - 50 g (0,25 kostki)
- Ser twarogowy półtłusty - 500 g (2 kostki)
- Truskawki - 450 g
- Żelatyna - 12 g (3 łyżeczki)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 45 g (3 łyżki)
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, rozdrabniacz
Przepis krok po kroku
- Płatki owsiane zmiel w rozdrabniaczu. Nie muszą być zmielone na pył, możesz zostawić większe kawałki.
- Masło rozpuść w garnku.
- Do zmielonych płatków owsianych dodaj masło i 2 łyżki wrzącej wody.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dno tortownicy wysyp płatki owsiane, wyrównać i dociśnij. Wstaw do lodówki.
- Jeśli do przygotowania używasz truskawek mrożonych, użyj ich 500 gramów i wcześniej rozmroź.
- Do miski przełóż ser twarogowy, truskawki i ksylitol.
- Zblenduj na kremową masę.
- Żelatynę rozpuść w 0,25 szklanki gorącej wody.
- Rozpuszczoną żelatynę dodaj do masy serowej. Dokładnie wymieszaj.
- Masę serową przelej na spód.
- Chłodź w lodówce przez minimum 3-4 godziny.
- Udekoruj świeżymi truskawkami.
Komentarz dietetyka
Sernik truskawkowy to pyszna i zdrowa propozycja domowego deseru.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki