Sernik Thermomix
Opublikowano: 15.01.2022 r.
Ser twarogowy półtłusty, jajka, masło i cukier puder - to tylko kilka z magicznych składników, które sprawią, że ten sernik z Thermomixu stanie się Twoim nowym ulubionym deserem. Prosty przepis, z którym nawet początkujący poradzi sobie bez problemu. Pycha!
Składniki dla 10 porcji:
- Cukier puder - 200 g
- Cukier wanilinowy - 20 g
- Jajko - 6 szt.
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Ser twarogowy półtłusty - 1000 g (4 małe kostki)
- Śmietana 18% - 75 g
- Mąka ziemniaczana - 15 g
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g
- Bułka tarta - 10 g (do obsypania blaszki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, thermomix, motylek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do 150°C.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem oraz obsyp bułką tartą.
- Do naczynia miksującego wsyp cukier puder.
- Następnie do naczynia Thermomix załóż motylek.
- Do naczynia dodaj cukier wanilinowy oraz jajka.
- Całość miksuj 4 minuty/ 37°C/ obroty 3.
- Następnie zdejmij motylek a do masy dodaj ciepłe masło, twaróg, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę.
- Składniki mieszaj 30 s./ obroty 7.
- Przygotowaną masę wylej na dno tortownicy, następnie wyrównaj masę.
- Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około półtorej godziny.
- Upieczone ciasto pozostaw w piekarniku, uchyl drzwiczki piekarnika a ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Sernik stanowi doskonałe źródło białka. Warto jednak pamiętać, że jest to danie wysokokaloryczne, dlatego nie powinno występować naszej diecie zbyt często.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny