Sernik świąteczny
Opublikowano: 14.04.2021 r.
Ser twarogowy, jajka, cukier, śmietanka kremowa i czekolada deserowa - to właśnie te składniki sprawiają, że sernik świąteczny jest tak wyjątkowy. Dodatkowo, szczypta budyniu w proszku oraz masło doskonale wiążą całość, nadając ciastu idealną konsystencję. I nie zapomnijmy o rodzynkach, które dodają całości wyjątkowego, świątecznego smaku!
Składniki dla 10 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 1000 g (2 wiaderka)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 150 g (3/4 szkl)
- Budyń (proszek) - 40 g (1 opakowanie)
- Śmietanka kremowa 30% - 210 g (1,5 szt)
- Czekolada deserowa - 100 g (1 tabliczka)
- Rodzynki - 100 g
- Przyprawy - cukier puder, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm
Przepis krok po kroku
- W dużej misce ubij ciepłe masło z cukrem i cukrem waniliowym.
- Oddziel do 2 małych miseczek wszystkie żółtka i białka. Żółtka dodawaj powoli do miski z masłem, a białka odstawiamy.
- Do masy z żółtek dodaj małymi partiami twaróg i ubijaj na wysokich obrotach. Następnie dodaj proszek budyniowy i 150 ml śmietanki.
- W osobnej misce ubij pianę z białek, następnie wlej ją do masy serowej i delikatnie zamieszaj. Do masy dodaj rodzynki.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią masę serową. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 60 minut.
- W małym garnku roztop czekoladę z pozostałą częścią śmietanki. Tak powstałą polewą udekoruj gotowe ciasto.