Sernik straciatella
Opublikowano: 16.06.2021 r.
Herbatniki, mascarpone, krem czekoladowy typu nutella, śmietanka kremowa i jogurt naturalny – to magiczna piątka składników, które sprawią, że sernik straciatella skradnie Twoje serce! Pyszna krucha baza z herbatników, delikatna masa serowa z mascarpone i jogurtem, a do tego krem czekoladowy i śmietanka, które nadają całości niepowtarzalny smak – po prostu pychota!
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 250 g (1 opakowanie)
- Krem czekoladowy typu nutella - 200 g
- Mascarpone - 500 g (1 opakowanie)
- Czekolada deserowa - 100 g
- Żelatyna - 12 g (1.5 łyżki)
- Śmietanka kremowa 36% - 200 ml
- Jogurt naturalny - 200 ml (1 opakowanie)
- Mleko 2% - 200 ml (3/4 szklanki)
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Herbatniki zblenduj na ciasto o formie piasku. Wymieszaj je z kremem czekoladowym, by powstała spójna klejąca masa.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia, by dobrze przylegał do krawędzi. Masę ciasteczkową wyłóż na spód dokładnie dociskając palcami.
- W dużej misce śmietankę ubij z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodawaj do niej małymi partiami serek mascarpone.
- W rondelku zagotuj mleko i wymieszaj je z żelatyną. Gdy żelatyna się rozpuści dodaj do całości jogurt naturalny i dobrze wymieszaj.
- Mleko z żelatyną przelej do masy mascarpone cały czas ubijając.
- Czekoladę drobno posiekaj i dodaj do masy z serkiem. Całość wymieszaj łyżką.
- Gotową masę nałóż delikatnie na spód ciasteczkowy.
- Chłódź w lodówce przez 4 godziny.
Komentarz dietetyka
Ten sernik nie powinien gościć zbyt często w diecie ze względu na wysoki udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny