Sernik rosa Thermomix
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Jajka, twaróg sernikowy i waniliowy budyń to kluczowe składniki, które sprawiają, że ten sernik rosę z Thermomixu smakuje wyjątkowo. Dodaj do tego masło, cukier i mleko, a otrzymasz przepyszny deser, który zaskoczy całą rodzinę. Idealny balans smaków i prostota wykonania sprawiają, że to ciasto jest prawdziwym hitem na każdej okazji.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 5 szt.
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Cukier - 400 g (2 szklanki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 150 g
- Mleko 3,2% - 500 ml (2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 150 ml
- Twaróg sernikowy - 750 g
- Budyń (proszek) - 80 g (waniliowy)
- Przyprawy - sól, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia, thermomix, motylek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Do urządzenia miksującego włóż ciepłe masło, 100 g cukru, jedno całe jajko, mąka oraz jedną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Składniki na spód ciasta wyrób 1min/interwał.
- Wyrobionym ciastem wyłóż dno blaszki do pieczenia.
- Spód ciasta piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut.
- Pozostałe jajka wybij do dwóch oddzielnych miseczek, rozdzielając białko od żółtka.
- Do naczynia miksującego włóż twaróg, żółtka, 200 g cukru, budyń w proszku, mleko oraz olej.
- Składniki w naczyniu miksującym miksuj 3 min/obroty 6.
- Masą twarogową wylej na podpieczone ciasto i całość piecz przez 50 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Naczynie miksujące umyj i osusz, aby nie było mokre. Krok ten jest niezbędny aby dobrze ubić białka.
- Do Thermomix'a załóż motylek, następnie do naczynia miksującego wlej białka i dodaj szczyptę soli.
- Białka ubijaj 1,5min/obroty 3. Podczas ubijania przez otwór w pokrywie stopniowo dodaj pozostały cukier.
- Następnie upieczone ciasto szybko wyciągnij z piekarnika, wyłóż na nie pianę I całość piecz jeszcze 10 minut w temperaturze 180°C.
- Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Sernik rosa z Thermomixa to doskonała alternatywa dla gotowych wypieków. Domowy sernik nie zawiera konserwantów. Jeśli chcesz aby sernik miał mniej kalorii to jego wykonania, możesz wykorzystać ksylitol lub erytrytol zamiast cukru.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny