Sernik puszysty z budyniem
Opublikowano: 12.03.2023 r.
Puszysty sernik z budyniem to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne ciasto na bazie twarogu.
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Budyń (proszek) - 70 g (śmietankowy, 2 opakowania)
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 150 g (1 szklanka)
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Herbatniki - 200 g
- Masło - 50 g (roztopione, ćwierć kostki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 30x25 cm
Przepis krok po kroku
- Ciasteczka rozdrobnij na bardzo małe kawałki, dodaj do nich roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
- Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia dokładnie wyłóż masą z ciasteczek (dokładnie ugnieć je przy pomocy łyżki, aby uzyskać spód ciasta).
- Twaróg sernikowy wymieszaj z budyniem, jajkami oraz cukrem (użyj do tego miksera).
- Śmietanę ubij na puszystą masę, dodaj ją do masy serowej i delikatnie wymieszaj składniki przy pomocy szpatułki.
- Na herbatniki wlej masę serową i dokładnie rozprowadź ją po całej blaszce.
- Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około godzinę.
- Upieczony sernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Sernik puszysty z budyniem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Sernik stanowi dobre źródło białka, jednak jest kaloryczny - dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny