Sernik pomarańczowy
Opublikowano: 27.02.2023 r.
Twaróg sernikowy, soczyste pomarańcze, herbatniki kakaowe i puszysta śmietanka kremowa to główne składniki tego pysznego sernika pomarańczowego. Cała magia tego deseru tkwi w harmonijnym połączeniu kremowej masy serowej z orzeźwiającym smakiem pomarańczy oraz chrupiącego, kakaowego spodu. Do tego trochę cukru waniliowego i płatki migdałów na wierzch – to istna uczta dla zmysłów!
Składniki dla 12 porcji:
- Herbatniki kakaowe - 200 g (lub zwykłe)
- Masło - 50 g
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 270 g
- Cukier waniliowy - 16 g (1 opakowanie)
- Budyń (proszek) - 40 g (bez cukru, waniliowy)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 g (1 łyżka)
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Sok pomarańczowy - 100 ml (z 1 pomarańczy)
- Migdały - płatki - 30 g
- Pomarańcza - 400 g (2 sztuki)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, blender, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej oprócz śmietanki - ta ma być dobrze schłodzona.
- Nagrzej piekarnik na 170 st C (góra-dół), do blaszki włóż papier do pieczenia.
- Herbatniki zblenduj na piasek.
- Wymieszaj herbatniki z roztopionym, lekko ostudzonym masłem - wyłóż ciasteczkowy spód na dno blaszki i lekko przyklep.
- Śmietankę ubij na sztywno.
- Ser z cukrem oraz cukrem waniliowym zmiksuj do połączenia składników.
- Do sera dodaj przesiany budyń ze skrobią. Krótki miksuj.
- Dodaj sok z 1 pomarańczy, a następnie jajka (po jednym). Miksuj do połączenia składników.
- Dodaj ubitą śmietankę (podziel na 3 porcje). Miksuj delikatnie tylko do połączenia składników.
- Masę przelej na spód ciasteczkowy.
- Piecz ciasto przez 70-75 minut. Jakby sernik się zbyt przyrumienił, zmień grzanie piekarnika tylko na dół.
- Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki, po godzinie otwórz całkowicie i po 30 minutach wyjmij sernik z piekarnika do ostudzenia.
- Obierz pomarańcze ze skórki, usuń z nich białe błonki i pozostaw tylko miąższ (bez soku).
- Do garnka wsyp 70 g cukru. Podgrzewaj do rozpuszczenia (nie przypal).
- Dodaj pomarańcze.
- Gotuj, aż pomarańcze się rozpadną. Nadmiar płynu także powinien odparować. Mieszaj co jakiś czas.
- Zblenduj mus mikserem, by był gładki.
- Sernik polej lekko przestudzonym musem i posyp migdałami.
- Smacznego!
Komentarz dietetyka
Przepis jest wysokokaloryczny. Dostarcza nasycone kwasy tłuszczowe, niekorzystne w nadmiarze dla zdrowia. Znajdzie się w nim białko, ale też sporo cukru. Z tego powodu lepiej go unikać, jeśli ma się cukrzycę albo insulinooporność.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości