Sernik pistacjowy
Opublikowano: 18.10.2021 r.
Herbatniki, twaróg sernikowy, masło z orzechów pistacjowych, jajka – oto główne składniki sernika pistacjowego, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i konsystencją. Krucha baza z herbatników połączona z gładką masą serowo-pistacjową tworzy harmonijną całość, której trudno się oprzeć. Lekko kremowa śmietana dodaje deserowi aksamitności, a ksylitol zamiast tradycyjnego cukru czyni go nieco zdrowszym wyborem.
Składniki dla 8 porcji:
- Herbatniki - 150 g
- Masło - 50 g
- Twaróg sernikowy - 800 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 80 g (8 łyżek)
- Mąka ziemniaczana - 10 g (1 łyżka)
- Jajko - 3 szt.
- Masło z orzechów pistacjowych - 200 g
- Śmietana 18% - 150 g
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, duża miska, tortownica 20 cm, miska, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Herbatniki pokrusz, dodaj masło i rozdrobnij w blenderze. Masę ułóż na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do miski przełóż twaróg, ksylitol i mąkę, miksuj do połączenia składników.
- Stopniowo dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując.
- W drugiej misce wymieszaj śmietankę z pastą pistacjową i dodaj powstałą masę do masy serowej. Miksuj na wolnych obrotach do połączenia składników.
- Wyłóż masę do tortownicy i piecz ok. 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
- Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Udekoruj pistacjami.
Komentarz dietetyka
Dzięki zastosowaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma mniejszą kaloryczność i mniejszy indeks glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk