Sernik piernikowy

Opublikowano: 09.07.2022 r.
Twaróg sernikowy, masło, jajka i kakao to kluczowe składniki tego sernika piernikowego, który jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Delikatna konsystencja twarogu, w połączeniu z kremową śmietanką i aromatycznym kakao, tworzy harmonijną kompozycję smaków, która idealnie wpisuje się w świąteczny klimat.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
 - Cukier puder - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
 - Masło - 250 g
 - Jajko - 6 szt.
 - Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
 - Śmietana 18% - 20 g
 - Twaróg sernikowy - 1000 g
 - Cukier - 125 g
 - Budyń (proszek) - 40 g (waniliowy)
 - Śmietanka kremowa 30% - 200 g
 - Przyprawy - przyprawa do piernika
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza
 
Przepis krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek z dwóch jajek.
 - Na stolnicę lub do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, 200 g masła, dwa żółtka, jedną płaską łyżkę stołową przyprawy do piernika, kakao oraz śmietanę 18%.
 - Ze składników wyrób ręcznie ciasto, uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
 - Ciasto podziel na 4 części, jedną część włóż do lodówki, 3 z nich zetrzyj na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wiórki dociśnij palcami.
 - Spód sernika piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po tym czasie spód ciasta wyciągnij.
 - Do miski włóż twaróg sernikowy, cukier, pozostałe masło oraz budyń. Składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
 - Cały czas miksując masę, cienkim strumieniem wlej śmietankę 30%, dodaj po jednym jajku oraz pozostałe białka.
 - Masę sernikową mieszaj, aby była gładka i kremowa.
 - Masę przełóż na podpieczony spód piernikowy i rozprowadź.
 - Następnie na wierzch masy serowej zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta kruchego.
 - Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około godzinę.
 - Sernik wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
 - Gotowe ciasto podawaj z dodatkiem kawy lub herbaty.
 
Komentarz dietetyka
Sernik piernikowy to doskonała propozycja na smaczne ciasto. Sernik stanowi doskonałe źródło białka, które jest łatwoprzyswajalne i pełnowartościowe.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny