Sernik piernikowy
Opublikowano: 09.07.2022 r.
Sernik piernikowy to doskonała propozycja na słodki deser do kawy i herbaty. Ciasto świetnie sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Cukier puder - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Masło - 250 g
- Jajko - 6 szt.
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Śmietana 18% - 20 g
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Cukier - 125 g
- Budyń (proszek) - 40 g (waniliowy)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Przyprawy - przyprawa do piernika
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek z dwóch jajek.
- Na stolnicę lub do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, 200 g masła, dwa żółtka, jedną płaską łyżkę stołową przyprawy do piernika, kakao oraz śmietanę 18%.
- Ze składników wyrób ręcznie ciasto, uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
- Ciasto podziel na 4 części, jedną część włóż do lodówki, 3 z nich zetrzyj na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wiórki dociśnij palcami.
- Spód sernika piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po tym czasie spód ciasta wyciągnij.
- Do miski włóż twaróg sernikowy, cukier, pozostałe masło oraz budyń. Składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Cały czas miksując masę, cienkim strumieniem wlej śmietankę 30%, dodaj po jednym jajku oraz pozostałe białka.
- Masę sernikową mieszaj, aby była gładka i kremowa.
- Masę przełóż na podpieczony spód piernikowy i rozprowadź.
- Następnie na wierzch masy serowej zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta kruchego.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około godzinę.
- Sernik wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Gotowe ciasto podawaj z dodatkiem kawy lub herbaty.
Komentarz dietetyka
Sernik piernikowy to doskonała propozycja na smaczne ciasto. Sernik stanowi doskonałe źródło białka, które jest łatwoprzyswajalne i pełnowartościowe.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny