Sernik pieczony

Opublikowano: 08.04.2021 r.
Ser twarogowy półtłusty, cukier, jajka i masło to cztery kluczowe składniki, które sprawią, że Twój sernik pieczony będzie niezwykle kremowy i smakowity. Te proste, ale istotne elementy to sekret na puszysty, złocisty deser, który skradnie serca Twoich gości. Zdradzimy, jak sprawić, by sernik był idealnie wilgotny i niezapomniany w smaku.
Składniki dla 10 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 1000 g (1 wiaderko serka)
 - Cukier - 100 g (poł szklanki)
 - Jajko - 4 szt.
 - Masło - 100 g (poł kostki)
 - Przyprawy - cukier wanilinowy, cukier puder, aromat waniliowy
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 24 cm średnica
 
Przepis krok po kroku
- Do miski dodaj twaróg, żółtka, cukier zwykły i waniliowy , skrobię i aromat. Ubijaj na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
 - Białka ubij na sztywną masę i wlej powoli do sera. Następnie wymieszaj wszystko delikatnie łyżką.
 - Masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch masy.
 - Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.