Sernik oreo z sera z wiaderka
Opublikowano: 04.08.2023 r.
Ciasteczka Oreo, twaróg sernikowy z wiaderka, mascarpone i jajka — to główne składniki sernika Oreo, który jest prawdziwym hitem wśród miłośników deserów. Dzięki kremowemu twarogowi i delikatnemu mascarpone, ten sernik zyskuje wyjątkowo gładką teksturę, a warstwa ciasteczek Oreo dodaje mu chrupiącego akcentu.
Składniki dla 15 porcji:
- Ciasteczka oreo - 300 g
- Masło - 30 g
- Twaróg sernikowy - 750 g (z wiaderka)
- Mascarpone - 250 g
- Cukier - 125 g
- Mąka ziemniaczana - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Jajko - 4 szt.
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, papier do pieczenia, miska, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Połowę ciasteczek oreo razem z kremem zmiel.
- Masło roztopić w garnku i od razu przelej to zmielonych ciasteczek. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę ciasteczkową i delikatnie ugnieć je łyżką.
- Blaszkę wstaw na 30 minut do lodówki.
- Pozostałe ciasteczka pokroju na ćwiartki.
- Do miski włóż twaróg, mascarpone, cukier oraz skrobię. Wybij również jajka.
- Składniki w misce wymieszaj przy pomocy miksera do całkowitego połączenia.
- Masę serową przelej na ciasteczkowy spód i wyrównaj ją. Następnie w mase powtykaj pokrojone ciasteczka.
- Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 60 minut.
- Upieczony sernik wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Sernik przed podaniem możesz udekorować ubitą śmietaną oraz ciasteczkami oreo.
Komentarz dietetyka
Sernik oreo z sera z wiaderka to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Sernik jest ciastem wysokokalorycznym, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny