Sernik oreo na zimno
Opublikowano: 26.04.2022 r.
Ciasteczka oreo, serek homogenizowany, sok z cytryny i żelatyna - to tylko część składników potrzebnych do zrobienia sernika oreo na zimno. Masę serową przygotowuje się z serka homogenizowanego i cukru pudru, a w podstawie ciasta znajdą się pokruszone ciasteczka oreo wymieszane z masłem. Decorację stanowią dodatkowe ciasteczka.
Składniki dla 12 porcji:
- Ciasteczka oreo - 165 g (+ 10 do masy i kilka do dekoracji)
- Masło - 40 g
- Serek homogenizowany - 800 g
- Sok z cytryny - 10 ml
- Cukier waniliowy - 15 g
- Cukier puder - 120 g
- Żelatyna - 20 g (5 łyżeczek)
- Przyprawy - sok z cytryny, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- tortownica 24 cm, malakser
Przepis krok po kroku
- Ciasteczka oreo zmiel w malakserze. Rozpuść masło i jeszcze ciepłe dodaj do ciasteczek
- Gotową masą wyłóż dno tortownicy. Włóż do lodówki na 30 minut.
- Żelatynę rozpuść w pięciu łyżkach ciepłej wody.
- W misce wymieszaj ser, cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę.
- Wlej żelatynę i wymieszaj.
- 10 ciastek oreo pokrój na małe kawałki. Delikatnie wmieszaj do masy serowej.
- Masę wlej na przygotowany wcześniej spód.
- Na wierzch ułóż jeszcze kilka połamanych ciasteczek i włóż na noc do lodówki, by ciasto dobrze stężało i ciasteczka zmiękły.
Komentarz dietetyka
Serek homogenizowany to dobre źródło wapnia i witaminy D.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk