Sernik nowojorski

Opublikowano: 11.04.2021 r.
Ser twarogowy półtłusty, mascarpone i jajka to kluczowe składniki sernika nowojorskiego, który zyskuje dzięki nim swoistą kremową konsystencję. Dodatek cukru i skrobi ziemniaczanej sprawia, że ciasto jest odpowiednio słodkie i puszyste. Na koniec, dla kontrastu, trochę gorzkiej czekolady, która nadaje nieco głębszego smaku.
Składniki dla 12 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 1000 g (2 wiaderka)
- Mascarpone - 250 g (1 opakowanie)
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 100 g (0,5 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 100 g (4 łyżki)
- Czekolada gorzka - 100 g (1 mała tabliczka)
- Przyprawy - skórka z cytryny, cukier puder, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- W dużej misce zmieszaj ze sobą ser, mascarpone, skrobię, cukier, białka jaj i cukier waniliowy za pomocą miksera na małych obrotach.
- Dodawaj do masy serowej po jednym żółtku i ucieraj na średnich obrotach. Następnie do całości dodaj skórkę cytrynową i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej powoli ciasto do środka.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 90 minut. Po tym czasie uchyl lekko drzwi piekarnika i pozostaw sernik do przestudzenia, po upływie 25-30 minut możesz wyciągnąć ciasto.
- W rondelku rozpuść gorzką czekoladę. Roztopioną czekoladą wykonaj delikatne wzory na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.