Sernik na zimno z truskawkami
Opublikowano: 26.02.2022 r.
Twaróg sernikowy, truskawki i herbatniki to kluczowe składniki, które sprawią, że ten sernik na zimno z truskawkami wprost rozpływa się w ustach. Dodaj do tego śmietankę kremową i cukier, a całość tworzy pyszny, letni deser. Galaretka i żelatyna nadadzą mu idealną konsystencję. Oto, jak stworzyć ten prosty i smaczny sernik!
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Truskawki - 500 g
- Herbatniki - 300 g (2 paczki)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Śmietanka kremowa 30% - 180 g (1 opakowanie)
- Galaretka - 120 g (2 opakowania)
- Żelatyna - 20 g (2 łyżki)
- Cukier - 150 g
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, okrągła forma do pieczenia, lodówka
Przepis krok po kroku
- Truskawki umyj i przekrój na mniejsze kawałki.
- Herbatniki przełóż na spód szklanego naczynia.
- Galaretkę truskawkową przygotuj według instrukcji na opakowaniu i zostaw do ostygnięcia.
- Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj, dodaj żelatynę, ciągle mieszając.
- Twaróg sernikowy przełóż do miski, dodaj śmietanę, cukier waniliowy i wymieszaj.
- Do masy sernikowej dodawaj stopniowo żelatynę za pomocą łyżki.
- Twaróg sernikowy wylej na biszkopty i włóż do lodówki na 40 minut.
- Następnie wyłóż owoce, a całość zalej galaretką i ponownie włóż do lodówki na godzinę.
Komentarz dietetyka
Do przepisu najlepiej sprawdzą się świeże owoce.
~ Oliwia Gawron, dietetyk