Sernik na zimno z sera z wiaderka i galaretek
Opublikowano: 19.01.2023 r.
Malinowo-czekoladowy sernik na zimno z sera z wiaderka i galaretek to doskonały pomysł na przepyszny i szybki deser. Lubisz takie połączenie smaków?
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki kakaowe - 150 g
- Krem czekoladowy typu nutella - 125 g
- Mleko 2% - 15 ml (1 łyżka)
- Twaróg sernikowy - 750 g
- Cukier puder - 15 g
- Galaretka - 231 g (malinowa, 3 sztuki)
- Maliny - 250 g
- Czekolada mleczna - 100 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 21 cm, miseczki
Przepis krok po kroku
- 2 galaretki rozpuść w 200 ml wody. Ostudź, by były całkiem zimne, ale płynne.
- Herbatniki pokrusz w blenderze na piasek.
- Połącz herbatniki z kremem czekoladowym i mlekiem.
- Do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na dno włóż herbatniki.
- Przygnieć herbatniki szklanką, by masa stała się trochę bardziej zbita, wyrównaj.
- Gdy galaretki będą już chłodne, przygotuj jeszcze jedną galaretkę w oddzielnym naczyniu.
- Rozpuść ją w 250 ml wody i odstaw do ostudzenia.
- Twaróg sernikowy zmiksuj razem z cukrem pudrem.
- Miksując cały czas, dodawaj stopniowo rozpuszczone galaretki (te zrobione na samym początku).
- Do masy sernikowej dodaj posiekaną bardzo drobno czekoladę.
- Wymieszaj masę łyżką.
- Serową masę dodaj do formy i wyrównaj. Zabezpiecz brzegi ciasta (masę wyłóż do brzegów dokładnie, by galaretka nie spłynęła na dno).
- Na wierzchu ciasta wyłóż równomiernie owoce.
- Ciasto wstaw do lodówki na czas chłodzenia galaretki.
- Gdy galaretka zacznie tężeć (ale dalej będzie w miarę płynna) wylej ją na wierzch ciasta.
- Odstaw ciasto do stężenia najlepiej na całą noc.
Komentarz dietetyka
Sernik dostarcza sporą ilość białka pochodzącego z sera. Znajduje się w nim także cukier, którego nadmiar prowadzi do hiperglikemii. Maliny to skarbnica antyoksydantów, witamin i minerałów.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości