Sernik na zimno z mlekiem w proszku
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Sernik na zimno z mlekiem w proszku to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych i domowych słodkości. Zachwyca puszystością i waniliowym smakiem.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki kakaowe - 200 g
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Mleko w proszku - 100 g
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml
- Cukier - 60 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a na niej poukładaj herbatniki.
- W misce ubij śmietankę z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj mleko, cały czas mieszając.
- Dodawaj do masy małymi porcjami ser. Całość dokładnie zmieszaj.
- Masę serową wyłóż na herbatniki i chłódź przez 3 godziny.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny