Sernik na zimno z mascarpone z karmelem, orzeszkami i czekoladą
Opublikowano: 12.03.2021 r.
Mascarpone, masa krówkowa, orzeszki ziemne i czekolada – to główne składniki sernika na zimno, który łączy w sobie słodkość, chrupkość i kremową konsystencję. Ten deser nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie jest szybkie i proste. Idealna propozycja dla miłośników czekolady i karmelu, którzy cenią sobie wyraziste smaki.
Składniki dla 14 porcji:
- Czekolada gorzka - 100 g
- Czekolada mleczna - 100 g
- Masło - 20 g
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g
- Cukier - 40 g
- Herbatniki - 100 g
- Żelatyna - 20 g
- Mascarpone - 250 g
- Masa krówkowa - 400 g
- Orzeszki ziemne - 120 g
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser, blender, papier do pieczenia, tortownica 20 cm
Przepis krok po kroku
- Tortownicę o średnicy 20 cm posmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dno wyłóż herbatniki.
- Na herbatniki wyłóż kajmak.
- Zrób bitą śmietanę z 250 ml śmietanki. Śmietanka musi być dobrze schłodzona. Wstaw do lodówki. Żelatynę rozpuść w 75 ml gorącej wody i wystudź. Wymieszaj dokładnie.
- Serki zblenduj i następnie utrzyj z cukrem. Do gładkiej masy serowej dodaj ubitą śmietankę oraz schłodzoną żelatynę. Wymieszaj.
- Wyłóż masę serową na kajmak. Wyrównaj.
- Na masę serową wyłóż orzeszki. Można je posiekać, ale mogą być też w całości.
- Czekolady podziel na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
- 250 ml śmietanki podgrzej na niewielkiej mocy palnika. Cały czas mieszaj. Śmietanka nie powinna wrzeć, powinna być gorąca.
- Gorącą śmietankę dodaj do rozpuszczonej czekolady i wymieszaj aż do połączenia składników. Otudź.
- Ostudzoną masę czekoladową wylej na orzeszki.
- Wstaw ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.