Sernik na zimno z mascarpone mango
Opublikowano: 12.03.2021 r.
Mascarpone, mango, śmietanka kremowa i biszkopty to kluczowe składniki, które tworzą pyszny sernik na zimno z mascarpone mango. Wypełniony soczystym smakiem mango i delikatnością mascarpone, ten deser jest świetny na ciepłe dni i nie wymaga pieczenia. Dodatek śmietanki kremowej i biszkoptów sprawia, że struktura jest aksamitna, a smak nieziemsko kuszący!
Składniki dla 12 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 330 g
- Cukier - 70 g
- Mango - 280 g
- Żelatyna - 15 g
- Mascarpone - 250 g
- Galaretka - 45 g
- Biszkopty - 60 g
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 20 cm
Przepis krok po kroku
- Do wykonania ciasta potrzebna będzie tortownica o średnicy 20 cm.
- Biszkopty wyłóż na dno tortownicy, którą uprzednio posmarujesz masłem i wyłożysz papierem do pieczenia.
- Cukier wraz z serem oraz serkiem mascarpone utrzyj na gładką masę.
- Obierz mango. Oddziel miąższ od pestki. Zblenduj 1 mango, a drugie zostaw do dekoracji. Zblendowane mango dodaj do masy serowej.
- Przygotuj 1/4 szklanki ciepłej wody i rozpuść w niej żelatynę. Dodaj ostudzoną żelatynę do masy serowej. Dokładnie wymieszaj.
- Ubij śmietankę. Pamiętaj, by śmietanka była bardzo dobrze schłodzona. Dodaj ubitą śmietankę do masy serowej.
- Masę serową wyłóż na biszkopty. Wyrównaj.
- Na masę serową wyłóż pokrojone mango i udekoruj ładnie. Dociśnij owoce w masę, by nie wypłynęły na wierzch.
- Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (200 ml) i zostaw do stężenia.
- Galaretkę, która już tężeje wylej na wierzch ciasta.
- Odstaw ciasto na kilka godzin (a najlepiej na noc) do schłodzenia i po to, by ciasto się stężało. Smacznego!