Sernik na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą
Opublikowano: 12.03.2021 r.
Mascarpone, kawa, biała czekolada i śmietanka kremowa – to brzmi jak przepis na niebo na talerzu! Sernik na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą to deser, który zaskakuje kremową konsystencją, lekką nutą kawy i delikatnym słodkim smakiem białej czekolady. Ten miks smaków na pewno zrobi wrażenie!
Składniki dla 10 porcji:
- Czekolada biała - 300 g (3 tabliczki)
- Śmietanka kremowa 30% - 450 g
- Mascarpone - 450 g
- Biszkopty - 70 g
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 30 ml
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- Czekolada oraz serek mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej, śmietanka zaś mocno schłodzona.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Podziel czekoladę na mniejsze kawałki by było szybciej. Ostudź.
- Serek mascarpone zmiksuj z ostudzoną, ale płynną czekoladą.
- Teraz ubij śmietankę na sztywno.
- Rozpuść 3 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej w zimnej wodzie (1 cm wody ponad poziom kawy) i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj rozpuszczoną kawę do masy serowej i dokładnie zmiksuj.
- Na końcu do masy serowej z kawą dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj łyżką.
- Masę wylej na biszkopty.
- Posyp ciasto wiórkami czekoladowymi dla ozdoby i ewentualnie ziarnami kawy.
- Wstaw ciasto do lodówki by się schłodziło.