Sernik na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami
Opublikowano: 12.03.2021 r.
Mascarpone, masa krówkowa i maliny - to trio, które sprawia, że sernik na zimno jest wyjątkowy. Bazą są herbatniki połączone z masłem, które tworzą solidny spód. Góra z masy mascarpone i kajmaku to kremowa, rozpływająca się w ustach przyjemność, którą dopełniają świeże maliny.
Składniki dla 20 porcji:
- Herbatniki - 400 g
- Masło - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 750 g
- Cukier - 40 g
- Czekolada gorzka - 50 g
- Maliny - 500 g
- Mascarpone - 500 g
- Masa krówkowa - 400 g
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- mikser, blender, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm
Przepis krok po kroku
- Blaszkę o rozmiarze 30 na 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Zblenduj herbatniki z roztopionym masłem i wyłóż powstałą masę na blaszkę. Przygnieć wszystko, by było zwarte. Schłódź w lodówce.
- W tym czasie przygotuj maliny. Połowę wyłożysz na herbatniki.
- Ubij śmietankę z cukrem na sztywno.
- Dodaj do ubitej śmietanki mascarpone. Wymieszaj bardzo delikatnie.
- Wyciągnij blaszkę z lodówki i wyłóż połowę malin.
- Następnie wylej masę serową.
- Na wierzch dodaj 1/4 malin.
- Podgrzej lekko kajmak by miał lekko lejącą konsystencję.
- Kajmakiem polej masę serową i wyłóż resztę malin.
- Na koniec zetrzyj czekoladę.
- Wstaw do lodówki na całą noc.