Sernik na zimno z malinami
Opublikowano: 17.04.2021 r.
Galaretka malinowa, maliny i twaróg sernikowy - to tylko kilka kluczowych składników, które tworzą ten pyszny sernik na zimno z malinami. Dodaj do tego biszkopty i śmietankę kremową, a otrzymasz lekki, owocowy deser, który idealnie sprawdzi się na letnie dni. Cukier puder dodaje słodyczy, a mleko łączy wszystkie składniki w doskonałą harmonię.
Składniki dla 10 porcji:
- Galaretka - 75 g (wybierz malinową)
- Maliny - 500 g
- Biszkopty - 150 g
- Mleko 3,2% - 125 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Cukier puder - 200 g
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Przyprawy - cukier wanilinowy, żelatyna
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, blender, papier do pieczenia, czajnik, miska, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- 200 gram malin zblenduj na mus.
- W czajniku zagotuj wodę i w 1 szklance wrzątku rozpuść galaretkę malinową. Do galaretki dodaj mus z malin i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i na jej dno ułóż warstwę biszkoptów.
- Mleko zagotuj, zdejmij z ognia, dodaj 2 łyżki żelatyny i dokładnie wymieszaj, aby się rozpuściła.
- Do przestudzonego mleka z żelatyną dodawaj po 2-3 łyżki twarogu, odrobinę cukru oraz cukru wanilinowego i miksuj mikserem na jednolitą masę. Czynność powtarzaj, aż do momentu skończenia się twarogu, cukru oraz cukru wanilinowego.
- Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj ją do masy serowej i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Do masy serowej dodaj resztę malin i wymieszaj masę za pomocą łyżki.
- Masę serową umieść na biszkoptach i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie polej ciasto wystudzonym musem malinowym, rozprowadź je po całym cieście i odstaw do lodówki na 3-4 godziny.