Sernik na zimno z jogurtu greckiego
Opublikowano: 31.10.2021 r.
Jogurt grecki, herbatniki i truskawki to główni bohaterowie tego sernika na zimno. Do jogurtu dodajemy trochę cukru, a masło i herbatniki tworzą idealnie chrupiący spód. Wszystko jest idealnie zsynchronizowane dzięki żelatynie rozpuszczonej w mleku. No i na koniec truskawki - świeże lub mrożone - które nadają całości wyjątkowego smaku.
Składniki dla 16 porcji:
- Herbatniki - 200 g
- Masło - 150 g (10 łyżek)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 1000 ml
- Żelatyna - 24 g (3 łyżki)
- Mleko 1,5% - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 36 g (3 łyżki)
- Truskawki - 250 g
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- garnek mały, duża miska, tortownica 26 cm, rozdrabniacz
Przepis krok po kroku
- Herbatniki rozkrusz i wymieszaj z roztopionym masłem.
- Herbatniki przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do lodówki.
- Mleko zagotuj i rozpuść w nim żelatynę oraz cukier. Pozostaw do wystudzenia.
- Jogurt przełóż do miski, dodaj mleko z żelatyną i dokładnie wymieszaj.
- Truskawki ułóż na spodzie i wylej jogurt.
- Wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
Komentarz dietetyka
Sernik na zimno z jogurtu greckiego to świetna propozycja na zdrowy i pyszny deser.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki