Sernik na zimno z brzoskwiniami
Opublikowano: 26.02.2022 r.
Śmietanka kremowa, twaróg sernikowy, galaretka, brzoskwinie w syropie i herbatniki to składniki, które tworzą ten pyszny sernik na zimno. Zaserwuj sobie odrobinę lata w środku zimy dzięki fantastycznemu połączeniu kremowych mas, owocowej świeżości i chrupiącej bazy. Idealny deser na każdą okazję!
Składniki dla 16 porcji:
- Brzoskwinie w syropie - 500 g (1 puszka)
- Śmietanka kremowa 30% - 180 g (1 opakowanie)
- Żelatyna - 20 g (2 łyżki)
- Twaróg sernikowy - 500 g (1 opakowanie)
- Galaretka - 120 g (2 opakowania)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Mleko 2% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Herbatniki - 200 g (2 opakowania)
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- okrągła forma do pieczenia, lodówka
Przepis krok po kroku
- Herbatniki wyłóż na spodzie szklanego naczynia.
- Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.
- Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj, następnie dodaj żelatynę i odstaw do ostygnięcia.
- Masę twarogową przełóż do miski, wsyp cukier i dodawaj stopniowo mleko z żelatyną.
- Gdy masa się zagęści, przelej na warstwę z herbatnikami i odstaw na min. 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie na serniku ułóż pokrojone brzoskwinie i zalej galaretką.
- Tak przygotowane ciasto pozostaw w lodówce na minimum godzinę.
Komentarz dietetyka
Sernik na zimno możesz przygotować z dowolnymi owocami.
~ Oliwia Gawron, dietetyk