Sernik na zimno z wiaderka
Opublikowano: 07.09.2021 r.
Twaróg sernikowy z wiaderka, biała czekolada i biszkopty to kluczowe składniki tego sernika na zimno. Delikatną strukturę zapewni śmietanka kremówka, a całość utrwali żelatyna. Dodatek cukru sprawi, że deser będzie odpowiednio słodki. Prosty w przygotowaniu, ale pełen smaku – idealny deser na letnie popołudnia.
Składniki dla 12 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Żelatyna - 30 g
- Biszkopty - 200 g
- Czekolada biała - 300 g
- Cukier - 70 g (pół szklanki)
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- mikser, folia spożywcza, miska, tortownica 22 cm
Przepis krok po kroku
- W garnuszku zagotuj śmietanę kremówkę. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.
- Rozpuść białą czekoladę nad kąpielą wodną.
- W misce umieść twaróg, czekoladę, cukier i śmietanę z żelatyną. Zmiksuj dokładnie.
- Spód tortownicy wyłóż folią spożywczą. Ułóż biszkopty i wlej masę twarogową.
- Schłodź w lodówce przez około 6 godzin.
Komentarz dietetyka
Sernik na zimno z wiaderka to dobra alternatywa dla gotowego wyrobu ze sklepu. Sernik na zimno zawiera sporo białka. Jeśli chcesz aby twój wyrób miał mniej cukru możesz dodać do niego ksylitol lub dodać zblendowane banany czy daktyle.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny