Sernik na zimno Thermomix
Opublikowano: 26.04.2022 r.
Herbatniki, masło, twaróg, galaretka cytrynowa i truskawkowa oraz świeże truskawki – oto główne składniki sernika na zimno z Thermomixa. Z kremowego twarogu i owoców powstaje pyszny deser, który idealnie sprawdzi się podczas letnich dni. Spód sernika zrobiony jest z herbatników połączonych z masłem, a wykończenie to warstwa galaretki i soczystych truskawek.
Składniki dla 12 porcji:
- Herbatniki - 200 g
- Masło - 70 g
- Galaretka - 150 g (1 cytrynowa + 1 truskawkowa)
- Ser twarogowy półtłusty - 500 g
- Truskawki - 500 g
- Cukier - 100 g
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- tortownica 24 cm, thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Galaretkę cytrynową rozpuść w 1/2 podanej na opakowaniu ilości wody. Galaretkę truskawkową rozpuść w 3/4 ilości wody. Odstaw do ostygnięcia.
- Do naczynia Thermomixa włóż masło i rozpuść 3 minuty / 60 stopni / obroty 1. Odczekaj, aż chwilę ostygnie.
- Dodaj herbatniki i rozdrobnij przez 40 sekund / obroty 4.
- Masą wyłóż dno tortownicy. Schowaj w lodówce.
- W naczyniu Thermomixa umieść cukier. Zmiel go na puder przez 15 sekund / obroty 10.
- Dodaj twaróg i wymieszaj przez 3 minuty / obroty 6.
- Ciągle mieszając, wlewaj galaretkę cytrynową.
- Masę serową przelej na spód ciasta. Schowaj w lodówce.
- W tym czasie umyj truskawki. Przekrój na pół.
- Truskawki ułóż na stężonej masie serowej i z pomocą łyżki wylej na nie galaretkę truskawkową.
- Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Komentarz dietetyka
Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk