Sernik na zimno na herbatnikach
Opublikowano: 25.04.2022 r.
Herbatniki, galaretki cytrynowe i truskawkowe oraz serek homogenizowany waniliowy to baza naszego sernika na zimno. Do tego dodajemy jeszcze truskawki, które nadają deserowi orzeźwiającego smaku, i trochę masła do herbatnikowego spodu. Sernik jest prosty w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się jako lekki, owocowy deser na letnie dni.
Składniki dla 12 porcji:
- Herbatniki - 200 g
- Galaretka - 230 g (2 cytrynowe, 1 truskawkowa)
- Serek homogenizowany waniliowy - 800 g
- Truskawki - 500 g
- Masło - 50 g
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- okrągła forma do pieczenia 35 cm
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść. Herbatniki zblenduj na proszek. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
- Masą z herbatników wyłóż dno tortownicy. Wyrównaj i dociśnij. Odstaw do lodówki.
- Galaretki cytrynowe rozpuść w 400 ml wrzątku. Galaretkę cytrynową rozpuść w 350 ml wrzątku. Odstaw do ostygnięcia.
- Truskawki umyj i osusz.
- Serki homogenizowanej przełóż do miski. Wlej do nich galaretkę cytrynową i wymieszaj.
- Przelej masę na spód z herbatników. Włóż do lodówki na 15 minut.
- Truskawki przekrój na pół. Ułóż na cieście i łyżką wlewaj wystudzoną galaretkę truskawkową na owoce.
- Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, by dobrze się ścięło.
Komentarz dietetyka
Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk