Sernik na zimno na biszkoptach
Opublikowano: 14.04.2021 r.
Serek homogenizowany waniliowy, biszkopty, galaretka i maliny – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować ten przepyszny sernik na zimno na biszkoptach! Idealny dla fanów prostych i efektownych deserów, a jednocześnie mega łatwy w przygotowaniu. Ten sernik to połączenie kremowego serka, lekkości biszkoptów oraz orzeźwiających malin, z dodatkiem galaretki, która wszystko ładnie związuje.
Składniki dla 12 porcji:
- Serek homogenizowany waniliowy - 1000 g (2 wiaderka)
- Biszkopty - 120 g (2 opakowania)
- Galaretka - 284 g (4 sztuki)
- Maliny - 500 g
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm
Przepis krok po kroku
- Formę do wypieku ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż biszkopty bardzo ciasno, jeżeli zajdzie taka potrzeba podocinaj je, tak by przywierały do siebie.
- 2 galaretki malinowe lub truskawkowe rozrób z ciepłą wodą, około 500 ml, według instrukcji na opakowaniu. Zostaw do ostygnięcia na 20 minut, a po tym czasie dokładnie wymieszaj. Do przestudzonej galaretki dodawaj małymi porcjami twaróg i cukier waniliowy, całość zblenduj. Masę przełóż na formę z biszkoptami i włóż do lodówki na 1h.
- Kolejne 2 galaretki malinowe rozrób z 500 ml ciepłej wody i odstaw do ostygnięcia na około 15 minut. Od czasu do czasu mieszaj galaretkę.
- Na wierzch masy serowej wyłóż umyte maliny i zalej je galaretką malinową. Odstaw do lodówki na około 1,5h tak, by galaretka zdążyła stężeć.
Komentarz dietetyka
Przepis warty spróbowania
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny