Sernik na spodzie z ciastek
Opublikowano: 05.10.2022 r.
Mascarpone, twaróg sernikowy, herbatniki i biała czekolada - to kluczowe składniki, które sprawiają, że ten sernik na spodzie z ciastek jest wyjątkowy. Do tego trochę masła, cztery jajka i sporo cukru. To proste, ale pyszne połączenie zaspokoi każdą słodką zachciankę!
Składniki dla 10 porcji:
- Mascarpone - 500 g
- Twaróg sernikowy - 500 g (pół wiaderka)
- Masło - 50 g
- Herbatniki - 200 g
- Czekolada biała - 200 g
- Cukier - 100 g (10 płaskich łyżek stołowych)
- Jajko - 4 szt.
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 26 cm
Przepis krok po kroku
- Ciastka umieść w malakserze i rozdrobnij.
- Dodaj masło i wymieszaj dokładnie.
- Do miski wbij jajko i dodaj cukier.
- Zmiksuj do powstania puszystej masy.
- Dodaj mascarpone, twaróg oraz rozpuszczoną białą czekoladę.
- Wymieszaj do połączenia składników.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wsyp ciastka i ugnieć dłonią.
- Wlej masę na sernik i wyrównaj.
- Piecz w nagrzanym do 170 st. C przez 80 minut.
- Wystudź sernik i schłodź w lodówce.
- Podawaj na talerzu udekorowany kakao lub cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Sernik na spodzie z ciastek to domowy deser zawierający dużą ilość cukru oraz kalorii ogółem. Sernik powinniśmy spożywać maksymalnie dwa razy w tygodniu. Można go przygotować także bez dodatku cukru.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny