Sernik na spodzie z ciastek

Opublikowano: 05.10.2022 r.
Mascarpone, twaróg sernikowy, herbatniki i biała czekolada - to kluczowe składniki, które sprawiają, że ten sernik na spodzie z ciastek jest wyjątkowy. Do tego trochę masła, cztery jajka i sporo cukru. To proste, ale pyszne połączenie zaspokoi każdą słodką zachciankę!
Składniki dla 10 porcji:
- Mascarpone - 500 g
 - Twaróg sernikowy - 500 g (pół wiaderka)
 - Masło - 50 g
 - Herbatniki - 200 g
 - Czekolada biała - 200 g
 - Cukier - 100 g (10 płaskich łyżek stołowych)
 - Jajko - 4 szt.
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 26 cm
 
Przepis krok po kroku
- Ciastka umieść w malakserze i rozdrobnij.
 - Dodaj masło i wymieszaj dokładnie.
 - Do miski wbij jajko i dodaj cukier.
 - Zmiksuj do powstania puszystej masy.
 - Dodaj mascarpone, twaróg oraz rozpuszczoną białą czekoladę.
 - Wymieszaj do połączenia składników.
 - Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
 - Wsyp ciastka i ugnieć dłonią.
 - Wlej masę na sernik i wyrównaj.
 - Piecz w nagrzanym do 170 st. C przez 80 minut.
 - Wystudź sernik i schłodź w lodówce.
 - Podawaj na talerzu udekorowany kakao lub cukrem pudrem.
 
Komentarz dietetyka
Sernik na spodzie z ciastek to domowy deser zawierający dużą ilość cukru oraz kalorii ogółem. Sernik powinniśmy spożywać maksymalnie dwa razy w tygodniu. Można go przygotować także bez dodatku cukru.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny