Sernik na parze
Opublikowano: 26.11.2021 r.
Twaróg sernikowy, jajka, mascarpone i czekolada deserowa – to tylko kilka z kluczowych składników, które sprawią, że ten sernik na parze będzie absolutnym hitem. Łącząc wszystkie te pyszności, powstaje delikatny, kremowy deser, który doskonale komponuje się z dodatkiem masła i śmietanki kremowej.
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 500 g (1 wiaderko)
- Jajko - 3 szt.
- Cukier puder - 80 g (8 łyżek)
- Mascarpone - 250 g (1 opakowanie)
- Czekolada deserowa - 100 g (1 tabliczka)
- Masło - 100 g (1/2 kostki)
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Przyprawy - cukier wanilinowy, ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, papier do pieczenia, parowar
Przepis krok po kroku
- Białka jaj oddziel od żółtek do dwóch różnych misek.
- Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj do nich cukier i cukier waniliowy, wciąż ubijając.
- Do miski z żółtkami dodawaj partiami twaróg i mascarpone, łącząc je mikserem.
- Połącz masę z pianą z białek.
- Parowar wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niego masę serową.
- Całość paruj przez 50 minut.
- W rondelku roztop masło i dodaj do niego połamaną na kawałki czekoladę, a także śmietanę.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Podaną polewę wyłóż na wierzch gotowego ciasta.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak ze względu na cukry proste nie powinna gościć zbyt często w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny