Sernik na krakersach

Opublikowano: 26.02.2022 r.
Krakersy, twaróg sernikowy, masło, jajka, proszek budyniowy i cukier – to zestawienie składników, które tworzy coś wyjątkowego. Sernik na krakersach to ciekawa odmiana klasycznego smakołyku, gdzie chrupiący spód zastępuje tradycyjny sernikowy spód. Lekko słony akcent krakersów idealnie komponuje się z kremową masą serową.
Składniki dla 10 porcji:
- Krakersy - 200 g (1 opakowanie)
- Twaróg sernikowy - 500 g (1 opakowanie)
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Jajko - 3 szt.
- Budyń (proszek) - 70 g (1 opakowanie)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm
Przepis krok po kroku
- Krakersy ułóż na spodzie blachy do pieczenia.
- Masę twarogową przełóż do miski i zmiksuj z masłem.
- Do masy twarogowej dodaj cukier i budyń, miksuj do połączenia się składników.
- Jajka podziel na białka i żółtka, białka ubij z odrobiną soli.
- Do masy twarogowej dodawaj żółtka miksując na niewielkich obrotach, a następnie dodaj ubitą pianę.
- Masę twarogową przełóż na krakersy i upiecz całość w piekarniku przez 50 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Sernik możesz przygotować w podobny sposób na spodzie z herbatników lub biszkoptów.
~ Oliwia Gawron, dietetyk