Sernik na herbatnikach

Opublikowano: 31.01.2025 r.
Herbatniki, twaróg sernikowy i jajka to kluczowe składniki naszego sernika na herbatnikach. Wygodny spód z herbatników, a do tego kremowa masa serowa z dodatkiem jajek i mleka. Wszystko z odrobiną cukru pudru i budyniu dla idealnej konsystencji i smaku. Masło dodaje bogactwo, a całość to prosta receptura na domowy przysmak.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 300 g
- Masło - 200 g
- Cukier puder - 150 g
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Jajko - 5 szt.
- Mleko 3,2% - 200 ml
- Budyń (proszek) - 80 g
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść w garnku na małym ogniu, dodaj cukier i gotuj przez ok.2 min.
- Twaróg, jeśli trzeba, zmiel w maszynce. Do garnka dorzuć twaróg i jajka, wszystko razem wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
- W międzyczasie budynie rozpuść w mleku, następnie dodaj do gorącej masy twarogowej. Gotuj całość na małym ogniu. Masa powinna stopniowo tężeć, gotuj jeszcze przez 4 minuty.
- Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie na przygotowanej blaszce ułóż herbatniki.
- Gdy masa będzie ostudzona, jej połowę wyłóż na herbatniki. Następnie na wyłożoną masę ponownie poukładaj herbatniki. Przykryj je pozostałą masą serową i ułóż wierzchnią warstwę herbatników. Wyrównaj i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
- Udekoruj gotowy sernik według swojego uznania np. polewą czekoladową lub świeżymi owocami. Możesz również dodać warstwę z kajmaku.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny