Sernik na dużą blachę
Opublikowano: 09.10.2022 r.
Twaróg sernikowy, 10 jajek i 200 gramów cukru to baza tego pysznego sernika na dużą blachę. Dodaj do tego 150 gramów skrobi ziemniaczanej oraz 40 gramów budyniu w proszku, a uzyskasz puszyste i wilgotne ciasto, które zachwyci każdego. To prosty przepis, który nie wymaga od Ciebie mistrzowskich umiejętności, a efekt końcowy jest naprawdę imponujący.
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Jajko - 10 szt.
- Cukier - 200 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 150 g
- Budyń (proszek) - 40 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x40 cm
Przepis krok po kroku
- W dużej misce zmieszaj ze sobą ser, proszek budyniowy, skrobię, cukier, białka jaj za pomocą miksera na małych obrotach.
- Dodawaj do masy serowej po jednym żółtku i ucieraj na średnich obrotach.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej powoli ciasto do środka.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 70 minut.
- Po tym czasie uchyl lekko drzwi piekarnika i pozostaw sernik do przestudzenia, po upływie 25-30 minut możesz wyciągnąć ciasto.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny