Sernik na delicjach
Opublikowano: 20.06.2022 r.
Delicje wedlowskie, serek homogenizowany i galaretka brzoskwiniowa to kluczowe składniki sernika na delicjach. Ten deser to połączenie chrupiącej podstawy ciasteczkowej, kremowego serowego nadzienia i orzeźwiającej galaretki. Cukier waniliowy i cukier puder dodają odpowiedniej słodkości. Przygotowanie tego sernika to łatwy sposób na pyszny i efektowny deser.
Składniki dla 10 porcji:
- Delicje wedlowskie - 147 g (1 opakowanie)
- Serek homogenizowany - 800 g
- Cukier waniliowy - 20 g
- Cukier puder - 60 g
- Galaretka - 100 g (1,5 opakowania, brzoskwiniowa)
- Przyprawy - cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- blender, tortownica 23 cm, miska
Przepis krok po kroku
- W tortownicy ułóż delicje.
- Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku. Odstaw do ostygnięcia.
- Serki zblenduj na gładką masę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
- Wystudzoną galaretkę wlej do masy serowej. Całość dokładnie wymieszaj.
- Kilka łyżek masy serowej wylej na delicję. Wstaw do lodówki na około 20 minut.
- Wylej pozostałą masę do formy i schowaj ciasto w lodówce na całą noc.
- Przed podaniem ozdób ciasto owocami.
Komentarz dietetyka
W 100 g naturalnego serka homogenizowanego mamy tylko 111 kcal i aż 8 g białka. To powoduje, że można zaliczyć go do produktów wysokobiałkowych.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk