Sernik limonkowy
Opublikowano: 24.07.2021 r.
Herbatniki, masło, twaróg sernikowy i soczyste limonki – te składniki sprawią, że Twój sernik limonkowy będzie wyjątkowo pyszny. Dodaj jeszcze cukier i odrobinę żelatyny, a stworzysz deser, który zachwyci każdego. Idealnie kremowy twaróg połączony z orzeźwiającym smakiem limonki - to połączenie, które wywoła uśmiech na każdej twarzy!
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 250 g
- Masło - 70 g
- Twaróg sernikowy - 1000 g (mielony)
- Limonka - 400 g (4 sztuki)
- Cukier - 200 g
- Żelatyna - 20 g
- Przyprawy - mięta świeża
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, blender, tarka, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Limonki dokładnie umyj, zetrzyj z nich zieloną część skórki i wyciśnij z nich sok.
- Dużą garść mięty zblenduj ze startą skórką z limonki, na gładką masę. Możesz użyć więcej jeżeli chcesz bardziej miętowy i zielony sernik.
- Żelatynę rozpuść w około 70 ml ciepłej wody i lekko przestudź.
- Twaróg zmiksuj z sokiem i skórką z limonek, musem miętowym, cukrem i żelatyną.
- Masło rozpuść.
- Herbatniki pokrusz i wymieszaj z masłem.
- Wysyp ciastka do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i ugnieć.
- Gdy masa twarogowa zacznie gęstnieć wylej ją powoli na spód z ciastek.
- Wstaw do lodówki, aby masa serowa zastygła.
Komentarz dietetyka
Żeby sernik limonkowy był zdrowszy, miał niższy indeks glikemiczny i był mniej kaloryczny możesz zamienić cukier na słodzik.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny