Sernik królewski Thermomix
Opublikowano: 25.04.2022 r.
Ser twarogowy tłusty, masło, jajka, gorzka czekolada i śmietanka kremowa — oto najważniejsze składniki sernika królewskiego z Thermomixa. Dzięki temu urządzeniu, przygotowanie ciasta, kremowego nadzienia i czekoladowej polewy jest super proste. Idealne połączenie smaków sprawia, że ten deser to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki dla 12 porcji:
- Cukier - 350 g (150 g + 200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 360 g
- Masło - 400 g (200g zimnego + 200g miękkiego)
- Jajko - 6 szt. (1 sztuka + 5 sztuk)
- Śmietana 18% - 40 g
- Proszek do pieczenia - 5 g
- Cukier waniliowy - 10 g
- Ser twarogowy tłusty - 1000 g
- Budyń (proszek) - 20 g (waniliowy)
- Czekolada gorzka - 250 g (do polewy)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (do polewy)
- Masło - 25 g (do polewy)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, cukier
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- blaszka do pieczenia 30x25 cm, folia spożywcza, thermomix, kopystka (thermomix), motylek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Na początku zmiel 150 g cukru w naczyniu Thermomixa przez 15 sekund / obroty 10.
- Dodaj mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, jedno jajko, śmietanę, proszek do pieczenia i wymieszaj przez 30 sekund / obroty 5.
- Ciasto zawiń w folię spożywczą i rozpłaszcz na grubość 4 cm. Umieść w zamrażalniku na 2 godziny.
- Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto wyciągnij z zamrażalnika i pokrój w plastry o grubości 3 cm. Połową ciasta wyłóż dno formy. Pozostałą połowę rozdrobnij przez 15 sekund / obroty 6 i przełóż do innego naczynia. Schowaj w lodówce.
- Naczynie Thermomixa umyj i osusz.
- Oddziel białka od żółtek. W naczyniu Thermomixa umieść motylek i wlej białka. Ubijaj przez 2 minuty / obroty 4. Ubite białka przełóż do innego naczynia i schowaj w lodówce.
- W naczyniu Thermomixa umieść żółtka, 200 g cukru, cukier waniliowy, twaróg, miękkie masło i budyń w proszku.
- W pokrywie umieść kopystkę i zmiksuj przez 1 minutę / obroty 7.5.
- Do naczynia Thermomixa wlej ubite białka i wymieszaj z użyciem motylka przez 20 sekund / obroty 4.
- Przelej masę serową na wyłożoną ciastem formę.
- Wierzch posyp rozdrobnioną połową ciasta.
- Piecz przez godzinę w 170 st. C.
- Po tym czasie zostaw ciasto w piekarniku i uchyl drzwi. Zostaw tak ciasto na godzinę.
- Następnie wyciągnij z piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Naczynie Thermomixa dokładnie umyj i osusz.
- Włóż czekoladę i rozdrobnij przez 5 sekund / obroty 7. Zgarnij wiórki czekoladowe na dno naczynia.
- Dodaj śmietanę oraz masło i całość podgrzewaj przez 2 minuty / 50 st. C / obroty 2.
- Polewą polej wystudzone ciasto dokładnie wyrównując. Posyp dowolnymi dodatkami np. rodzynkami, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Odstaw na godzinę, by polewa stężała.
Komentarz dietetyka
Twaróg to dobre źródło wapnia i białka.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk