Sernik królewski stracciatella z wiaderka fit
Opublikowano: 30.05.2021 r.
Ser twarogowy chudy, mascarpone, jajka, mąka żytnia, erytrytol i kakao – to tylko niektóre ze smakowitych składników, które tworzą ten fit sernik królewski stracciatella z wiaderka. Połączenie tych składników gwarantuje, że ciasto będzie nie tylko pyszne, ale i zdrowe.
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka żytnia typ 2000 - 240 g
- Jajko - 5 szt.
- Masło - 100 g
- Erytrytol - 220 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Kakao 16% (proszek) - 16 g
- Ser twarogowy chudy - 500 g
- Mascarpone - 250 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 g
- Czekolada mleczna - 100 g ((bez dodatku cukru))
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, miska, tortownica 21 cm
Przepis krok po kroku
- Tortownicę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik na 200 stopni Celsjusza. 1 jajko i masło powinny być zimne - do ciasta. Ser twarogowy powinien być gładki - jeżeli masz zwykły twaróg to zblenduj go.
- Zacznij od zrobienia ciasta. Mąkę, jajko, kakao, 60 g erytrytolu, proszek do pieczenia umieść w misce i zagnieć kruche ciasto. Szybko, by się za bardzo nie nagrzało. Podziel na 2 części, jedną z nich włóż do reklamówki i włóż do zamrażarki. Drugą część wyłóż na spód tortownicy.
- Czas na masę serową. 4 jajka, ser i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksuj chwilę i zacznij dodawać erytrytol stopniowo cały czas miksując. Zacznij dodawać po łyżce twarogu i mascarpone na zmianę. Miksuj tylko do momentu, w którym składniki się połączą. Dodaj skrobię i wymieszaj.
- Posiekaj czekoladę i dodaj do masy serowej - wymieszaj.
- Masę serową wylej na spód.
- Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na tarce. Posyp ciasto z wierzchu.
- Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz godzinę - do suchego patyczka. Ciasto schłodź w piekarniku. Wtedy nie opadnie.
Komentarz dietetyka
Zdrowy i dietetyczny przepis. Dobry dla każdego. Nie ma tu cukru, jest mąka pełnoziarnista. Jest także źródłem białka.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości