Sernik królewski
Opublikowano: 24.09.2021 r.
Masło, twaróg sernikowy i cukier to kluczowe składniki sernika królewski. Masło daje mu bogaty smak, twaróg sernikowy zapewnia kremową konsystencję, a cukier dodaje odpowiednią słodycz. To ciasto charakteryzuje się również dodatkiem śmietanki kremowej oraz kakao, które nadają mu pełnię aromatu i delikatność.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 450 g
- Żółtko jajka - 6 szt.
- Cukier - 300 g
- Cukier wanilinowy - 16 g (2 łyżki)
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 100 g
- Mąka pszenna typ 550 - 300 g
- Proszek do pieczenia - 8 g
- Kakao 16% (proszek) - 30 g
- Jajko - 2 szt.
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Połącz w jednej misce: mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, 100 g cukru, kakao oraz pokrojone drobno zimne masło (200 g). Zmiksuj.
- Dodaj 2 jajka i ponownie zmiksuj.
- Otrzymane ciasto podziel na pół. Jedną część włóż do lodówki, a drugą rozłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- W czystym naczyniu zmiksuj miękkie masło z żółtkami i cukrem.
- Dodaj twaróg sernikowy i dalej miksuj.
- Otrzymaną masę połącz z cukrem wanilinowym, skrobią ziemniaczaną, śmietanką i dalej miksuj.
- Masę przełóż na wyłożony wcześniej w blaszce spód.
- Wyjmij ciasto z lodówki, zetrzyj na tarce i posyp masę serową.
- Do nagrzanego na 170 stopni C piekarnika wstaw ciasto i piecz ok. 50 minut.
Komentarz dietetyka
Sernik królewski jest ciastem o wysokiej wartości kalorycznej, dlatego najlepiej ogranicz się do maksymalnie 1-2 kawałków w ciągu dnia.
~ Viviana Stanley-Kałuża, dietetyk kliniczny