Sernik krakowski
Opublikowano: 16.04.2021 r.
Sernik krakowski to klasyka w najlepszym wydaniu. Zaczynamy od porządnej dawki twarogu sernikowego oraz kostki masła, które nadają mu kremową konsystencję. Żółtka jajek sprawią, że sernik będzie miał piękny, złocisty kolor, a rodzynki dodadzą odrobiny słodyczy i kontrastu smakowego. To wszystko sprawia, że ten sernik to coś więcej niż deser!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 300 g (2,5 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczki)
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 100 g (ok. 1/2 szklanki)
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Żółtko jajka - 9 szt.
- Białko jajka - 5 szt.
- Mąka ziemniaczana - 30 g (3 łyżki)
- Rodzynki - 100 g (3-4 garście)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, stolnica, blacha do pieczenia 20x25 cm, wałek, miska
Przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, 2-3 łyżkami ksylitolu oraz pokrojonym w kostkę masłem (150 g).
- Wszystkie składniki zmiksuj mikserem, aż przybiorą postać kruszonki.
- Dodaj 3 żółtka i 1 białko i wymieszaj do powstania jednolitego ciasta.
- Z powstałej masy uformuj kulę, zawiń ją w formę aluminiową i odstaw do lodówki na minimum 20-30 min.
- Gdy ciasto jest w lodówce zajmij się przygotowaniem masy serowej.
- Pozostałe żółtka ubij z pozostałą ilością ksylitolu.
- Pozostałą część masła ubijaj mikserem, aż stanie się lekko puszyste.
- Do ubitego masła dodaj twaróg sernikowy i zmiksuj do połączenia składników.
- Masę serową dodaj do jajek ubitych z ksylitolem i wymieszaj.
- Białka jaj ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej, delikatnie mieszając.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i rodzynki.
- Około 2/3 ciasta wyjętego z lodówki rozwałkuj na płaski, cienki placek.
- Ułóż je na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równolegle podziurkuj widelcem.
- Masę serową wylej do blachy.
- Z pozostałej ilości ciasta uformuj małe paski i ułóż je na wierzchu tworząc kratkę.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok. 60 min.