Sernik kokosowy
Opublikowano: 25.04.2022 r.
Ciasteczka Oreo, ser twarogowy półtłusty, mleko kokosowe i wiórki kokosowe to główne składniki sernika kokosowego, który łączy w sobie bogactwo kremowej konsystencji z wyjątkowym, tropikalnym aromatem. Dodatek białej czekolady i delikatnego likieru kokosowego tylko podbija niesamowity smak tego deseru, sprawiając, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla miłośników kokosowych słodkości.
Składniki dla 12 porcji:
- Ciasteczka oreo - 150 g
- Masło - 90 g (40g + 50g)
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) - 500 ml
- Wiórki kokosowe - 300 g
- Czekolada biała - 100 g
- Ser twarogowy półtłusty - 500 g
- Cukier puder - 225 g (6 łyżek + 3 łyżki)
- Likier kokosowy - 20 ml
- Żelatyna - 28 g (2,5 łyżki + 1 łyżeczka)
- Kakao 16% (proszek) - 20 g
- Śmietana 18% - 50 g
- Przyprawy - cukier puder, cukier, ekstrakt waniliowy, żelatyna, kakao
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- blender, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, rondelek
Przepis krok po kroku
- W blenderze zmiel ciasteczka oreo z 40 g masła. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki.
- Twaróg trzykrotnie zmiel.
- Wlej mleko kokosowe do rondelka. Dodaj wiórki kokosowe i gotuj całość przez 10-15 minut. Na koniec dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści.
- Dwie i pół łyżki żelatyny rozpuść w 125 ml gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia.
- Zmielony twaróg zmiksuj z 6 łyżkami cukru pudru. Powoli dodawaj po łyżce masy kokosowej.
- Na koniec wlej likier kokosowy i ciągle mieszając dodaj żelatynę.
- Masę wylej na spód z ciasteczek i schowaj w lodówce, by masa dobrze stężała.
- W rondelku umieść 50 g masła, kakao, 3 łyżki cukru pudru oraz śmietanę. Całość podgrzewaj, aż wszystko się rozpuści i połączy.
- Łyżeczkę żelatyny rozpuść w łyżce gorącej wody i dodaj do czekoladowej masy. Dokładnie wymieszaj.
- Polewą polej schłodzone ciasto i umieść w lodówce jeszcze na godzinę.
Komentarz dietetyka
Ze względu na to, że w cieście występuję dodatek alkoholu to jest ono nie wskazane dla kobiet w ciąży.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk