Sernik karmelowy
Opublikowano: 02.05.2022 r.
Sernik karmelowy to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają wspaniałe desery. Jest prosty w przygotowaniu, a zachwyca ze względu na karmelową nutę.
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Jajko - 5 szt.
- Masło - 100 g
- Cukier - 200 g
- Budyń (proszek) - 80 g
- Sok cytrynowy - 25 ml
- Kajmak - 400 g
- Orzechy włoskie - 80 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm
Przepis krok po kroku
- W dużej misce ubij masło z cukrem.
- Do masła dodawaj małymi partiami serek, ciągle ubijając.
- Do masy serowej wbijaj po jednym jajku i cały czas ubijaj, by powstała gęsta masa.
- Do ciasta dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- Do masy przesiej proszek budyniowy, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie rozmieszaj.
- Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.
- Gotowe ciasto udekoruj masą kajmakową i posiekanymi orzechami.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny