Sernik kakaowy
Opublikowano: 21.05.2021 r.
Twaróg sernikowy, masło roślinne, jajka, cukier i kakao – to kluczowe składniki tego sernika kakaowego, które nadają mu wyjątkowy, bogaty smak i kremową konsystencję. Dodatek budyniu waniliowego podkreśla aromat, a mąka pszenna zapewnia idealną strukturę ciasta. Ten sernik to prawdziwa uczta dla miłośników czekoladowych deserów.
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Masło roślinne - 400 g (2 kostki)
- Budyń (proszek) - 20 g (waniliowy)
- Cukier - 350 g
- Jajko - 6 szt.
- Mąka pszenna typ 750 - 500 g
- Śmietana 18% - 75 g
- Kakao 16% (proszek) - 50 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, tarka, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- W misce zagnieć mąkę z 2 żółtkami (białka pozostaw do masy serowej), śmietaną, 50 gramami cukru, kakao, łyżeczka proszku do pieczenia oraz połową masła. Wszystkie te składniki dokładnie połącz i włóż do lodówki.
- Pozostałe masło i cukier ubij przy pomocy miksera z 4 żółtkami (białka pozostaw do masy serowej).
- Do masy z żółtkami dodawaj stopniowo twaróg sernikowy oraz proszek budyniowy wymieszany z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.
- Wszystkie białka ubij na sztywną pianę (możesz dodać odrobinę soli) i połącz je z masą serową. Zrób to bardzo delikatnie.
- Blaszkę wysmaruj masłem i obsyp mąką. A piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
- Ciasto czekoladowe podziel na dwie części. Jedną z nich wyklej na spód blaszki.
- Następnie wylej masę serową na kakaowy spód i posyp ją startą na tarce o grubych oczkach drugą częścią ciasta kakaowego.
- Ciasto piecz około godziny w nagrzanym piekarniku. Pio tym czasie ciasto wyjmij do ostygnięcia.