Sernik japoński
Opublikowano: 19.04.2022 r.
Cukier, jajka, masło, mleko, serek ricotta, mąka pszenna i skrobia ziemniaczana – to główne składniki, które tworzą magiczne połączenie w serniku japońskim. Ten deser jest lekki jak chmurka i delikatny jak pianka, dzięki idealnie dobranym proporcjom i metodzie przygotowania. To właśnie te składniki sprawiają, że sernik japoński jest tak unikalny i pyszny!
Składniki dla 10 porcji:
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Jajko - 6 szt.
- Masło - 50 g (1/4 kostki)
- Mleko 3,2% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Serek ricotta - 200 g (1 opakowanie)
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g (1/4 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g (2 łyżki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, blaszka do pieczenia 20x20 cm
Przepis krok po kroku
- Masło przełóż do miski i rozpuść je w kąpieli wodnej.
- Dodaj serek i wlej mleko, wciąż mieszając.
- Powstałą masę ostudź, a następnie dodaj żółtka i przesianą mąkę.
- Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli, następnie dodawaj stopniowo cukier.
- Ubijaj białka z cukrem na gładką i lśniącą pianę.
- Białka jaj połącz z masą serową, wymieszaj dokładnie za pomocą rózgi kuchennej.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę ciasta.
- Blaszkę z zewnątrz owiń folią aluminiową, tak przygotowane ciasto przełóż do większej blaszki i napełnij ją wodą.
- Wstaw ciasto z dodatkową blaszką do piekarnika i upiecz przez 15 minut w 200 st. C, a następnie przez 30 minut w 140 st. C.
Komentarz dietetyka
Zamiast ricotty możesz użyć serka philadelpia, sernik będzie niezwykle wilgotny i puszysty.
~ Oliwia Gawron, dietetyk