Sernik jagodowy
Opublikowano: 10.09.2021 r.
Herbatniki, jagody, serek homogenizowany waniliowy, twaróg sernikowy i śmietanka kremowa – to właśnie te składniki tworzą idealny duet w serniku jagodowym. Jest to prosty w przygotowaniu deser, ale o niebanalnym smaku, który zachwyci każdego miłośnika słodkości. Warstwa herbatnikowo-masłowa stanowi doskonałą bazę pod kremową masę serową z dodatkiem świeżych jagód.
Składniki dla 6 porcji:
- Herbatniki - 200 g
- Masło - 50 g
- Galaretka - 140 g (2 opakowania)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 40 g (4 łyżki)
- Jagody - 400 g
- Serek homogenizowany waniliowy - 300 g
- Twaróg sernikowy - 300 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- Herbatniki bardzo drobno rozkrusz. Masło roztop w rondelku. Herbatniki wymieszaj z masłem i wyłóż masą dno tortownicy.
- Galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i wymieszaj z rozgniecionymi widelcem jagodami.
- Zmiksuj serek waniliowy z twarogiem i dodaj do galaretek z jagodami. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Śmietankę ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowo-jagodowe i wymieszaj.
- Wylej do tortownicy na spód z herbatników i wstaw do lodówki na całą noc.
Komentarz dietetyka
Najlepiej wybrać serek homogenizowany i sernikowy bez dodatku cukru. Aby uzyskać ciasto o mniejszej kaloryczności można pominąć dodatek śmietanki.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk