Sernik izaura
Opublikowano: 13.06.2021 r.
Sernik izaura to ciasto kultowe i bardzo dobrze znane. Jest tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. W dodatku wystarczy kilka chwil, by je przygotować.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (2 pełne szklanki)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Jajko - 8 szt.
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Kakao niesłodzone - 30 g (3 łyżki)
- Ser twarogowy półtłusty - 1000 g (1 wiaderko)
- Budyń (proszek) - 40 g (1 szt)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 36x24,5 cm, rondelek, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- W rondelku roztop ze sobą pół szklanki cukru i kostkę masła. Dodaj do masy kakao i dobrze wymieszaj.
- Do masy kakaowej wbij 4 żółtka, białka odstaw do osobnej miseczki.
- Do rondelka przesiej 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Dodaj cukier waniliowy i całość ubij mikserem na niskich obrotach.
- Z białek ubij sztywną pianę. I wkładaj ją powoli do masy kakaowej, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
- Do dużej miski wbij 4 jajka i ubij je razem z połową szklanki cukru. Dodaj odrobinę cukru waniliowego. Całość miksuj na wysokich obrotach.
- Pół kostki masła roztop w rondelku i wlej do jajek. Dokładnie ubij.
- Dodawaj do masy po jednej łyżce twarogu, cały czas ubijając. Gdy dodaj cały twaróg, wsyp do miski budyń i dokładnie wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż dokładnie papierem do pieczenia. Na spód wylej ciasto czekoladowe, a na nie masę serową.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto jak wszystkie inne słodkości nie powinno gościć zbyt często w diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny