Sernik gotowany z wiaderka
Opublikowano: 28.09.2021 r.
Sernik gotowany z wiaderka to wyjątkowo pyszny, puszysty i wilgotny pieczony sernik. Jest on także bardzo łatwy do przygotowania i z pewnością Ci się uda.
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Budyń (proszek) - 40 g (1 opakowanie)
- Jajko - 5 szt.
- Cukier wanilinowy - 16 g (1 opakowanie)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g (2 łyżki)
- Cukier - 150 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska, tortownica 22 cm
Przepis krok po kroku
- Twaróg zmiksuj z mąką, budyniem, żółtkami i cukrem wanilinowym.
- Zagotuj wodę i nastaw piekarnik na 170 C.
- Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru.
- Pianę dokładnie wymieszaj z masą serową i przelej do tortownicy.
- Wstaw tortownicę do blachy (opcjonalnie zawiń dół tortownicy folią aluminiową, aby mieć pewność, że do sernika nie wleje się woda). Nalej do połowy wysokości blachy wodę i wstaw do piekarnika.
- Piecz w 170 C przez około 90 minut.
- Upieczony sernik zostaw jeszcze na około 20 minut w piekarniku.
Komentarz dietetyka
Sernik gotowany z wiaderka to deser o wysokim indeksie glikemicznym. Jeżeli użyjesz słodzika zamiast cukru, to obniżysz jego indeks glikemiczny oraz kaloryczność. Tak uzyskasz zdrowsze ciasto, które jest dobrym źródłem białka.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny