Sernik gotowany
Opublikowano: 19.04.2022 r.
Ser twarogowy półtłusty, kostka masła, cukier puder i jajka to tylko niektóre z kluczowych składników, które sprawiają, że sernik gotowany jest tak pyszny. Dodatkowo mleko, herbatniki, budyń w proszku i deserowa czekolada dopełniają całości, tworząc niesamowicie kremowe i apetyczne ciasto.
Składniki dla 15 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 1000 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Cukier puder - 120 g
- Jajko - 6 szt.
- Mleko 3,2% - 100 ml (10 łyżek)
- Herbatniki - 50 g
- Budyń (proszek) - 80 g (2 budynie)
- Czekolada deserowa - 200 g (2 czekolady)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- garnek, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Dno blaszki do pieczenia wykładamy częścią herbatników. Gotową odstawiamy na bok.
- Do garnka wkładamy kostkę masła. Rozpuszczamy ją na małym ogniu. Następnie dodajemy cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią. Całość mieszamy do połączenia się składników.
- Kolejnym krokiem jest dodanie twarogu i jajek. Ważne, aby ser wcześniej został zmielony. Wszystkie składniki mieszamy rózgą do połączenia się. Także nie doprowadzamy do zagotowania się twarogu.
- Do osobnego naczynia przekładamy proszek budyniowy. Dodajemy mleko i mieszamy składniki. Przelewamy go do masy serowej, po czym całość energicznie mieszamy.
- Masa powinna się zagotować i zgęstnieć. Gotujemy ją około 4 minut.
- Gorącą masę przelewamy do blaszki wyłożonej herbatnikami. Górę ciasta także zdobimy ciastkami.
- Na koniec w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady. Smarujemy nimi górę ciasta. Gotowy deser pozostawiamy do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk