Sernik dla cukrzyka z ksylitolem
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Ciastka korzenne, orzechy pekan, ser twarogowy chudy, jajka, ksylitol i śmietana 18% – te składniki grają pierwsze skrzypce w naszym serniku dla cukrzyka z ksylitolem. Dzięki nim deser jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy!
Składniki dla 10 porcji:
- Ciastka korzenne - 200 g
- Orzechy pekan - 110 g
- Masło - 56 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 24 g
- Ser twarogowy chudy - 1000 g
- Erytrytol - 300 g
- Jajko - 5 szt.
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Śmietana 18% - 350 g
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g
- Przyprawy - sól, cynamon, ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Do blendera przełóż ciasteczka, miękkie masło, erytrytol, cynamon i orzechy, następnie zblenduj na gładką masę.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasteczka. Całość dobrze dociśnij łyżeczką i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Do miski przełóż ser twarogowy, ksylitol i sól.
- Do sera dodaj śmietanę i ekstrakt waniliowy, dobrze wymieszaj mikserem.
- Następnie dodaj pojedynczo jajka i żółtka. Wsyp mąkę i dalej miksuj
- Ciasto wlej do formy wyłożonej ciasteczkami.
- Piecz w 180 stopniach C przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni C i piecz kolejne 40 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto jest zdrowym deserem.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny