Sernik dekadencki
Opublikowano: 29.03.2022 r.
Serek ricotta, ser mascarpone, serek śmietankowy, jajka, biała czekolada i miód to główne składniki naszego sernika dekadenckiego. Wyobraź sobie połączenie tych trzech rodzajów serów z delikatną białą czekoladą i nutą słodyczy z miodu - to przepis na prawdziwą rozkosz dla podniebienia!
Składniki dla 15 porcji:
- Herbatniki - 250 g
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 175 g
- Masło - 120 g (2 łyżki + 1/4 szklanki)
- Serek ricotta - 500 g (w temperaturze pokojowej)
- Mascarpone - 250 g (w temperaturze pokojowej)
- Serek śmietankowy - 250 g (Philadelphia lub Twój Smak, w temperaturze pokojowej)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 75 g (3 łyżki)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 265 g (1/2 puszki)
- Jajko - 5 szt. (w temperaturze pokojowej)
- Czekolada biała - 300 g
- Śmietana 18% - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 240 g
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
- Cukier - 50 g (brązowy)
- Miód - 80 g
- Orzechy arachidowe (ziemne) - 80 g (solone)
- Przyprawy - cukier puder, cukier, miód
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, rondelek
Przepis krok po kroku
- Herbatniki rozdrobnij na pył. Dodaj 2 łyżki roztopionego masła i masło orzechowe. Dokładnie wymieszaj.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wyłóż masę z ciastek i masła. Wykładając dno, wyłóż dodatkowo boki na wysokość około 1-2 cm.
- Nagrzej piekarnik do 175 stopni. W tym czasie umieść w misce ricottę, mascarpone, serek śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem zmiksuj na małych obrotach na gładką masę.
- Stopniowo wlewaj mleko skondensowane, cały czas miksując. Następnie wbijaj po jednym jajku, mieszając cały czas.
- W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Płynną czekoladę z 2 łyżeczkami ekstraktu waniliowego dodaj do masy serowej, ciągle miksując.
- Gotową masę wylej na przygotowane dno. Wyrównaj. Piecz przez 15 minut w 175 st. C. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz jeszcze 90 minut.
- W misce wymieszaj śmietanę 18% i cukier puder. Następnie wylej na wyciągnięty z piekarnika sernik i piecz jeszcze raz przez 15 minut.
- Upieczone ciasto wystudź dokładnie, po czym schowaj do lodówki przynajmniej na 6 godzin.
- (Najlepiej) następnego dnia w rondelku umieść śmietanę 30%, brązowy cukier, miód i pozostałe masło. Wszystko razem zagotuj, mieszając. Gotuj około 15-20 minut aż sos zgęstnieje.
- Polej gotowe ciasto. Wierzch posyp posiekanymi orzeszkami.
Komentarz dietetyka
W domowych wypiekach dowolnie można wymieniać produkty tak by dopasować je do potrzeb. W tym wypieku można wymienić herbatniki na takie bez glutenu, dzięki czemu wypiek będzie bezpieczny dla osób chorujących na celiakię.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk